Sunday, August 02, 2009

Καταγγελία για την παραλία του ΚΑΑΠΒ - ΒούλαςΚαταγγελία για ΚΑΑΠΒ.

Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς για το πόσες φορές χρειάζεται να υπερασπίσουμε και πάλι το αυτονόητο και πάλι το προφανές.

Η συγκεκριμένη παραλία του ΚΑΑΠΒ, δημιουργήθηκε ως πρότυπο αφ' ενός για να αποδείξει ότι η πρόσβαση στις παραλίες είναι κάτι απολύτως εφικτό αλλά και για να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο πλήθος κολυμβητών σε ένα χώρο με τεράστια σημασία και συμβολισμό για το χώρο των κινητικά αναπήρων και ειδικά των πολιομυελιτικών. Το μόνο σίγουρα είναι ότι θα λειτουργούσε στα πλαίσια ενός οργανωμένου προγράμματος που σταδιακά θα εξασφάλιζε την καθιέρωση της πρόσβασης σε όλες ανεξαιρέτως παραλίες της χώρας. ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!!!

Δύο είναι τα αναμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας, το κλάδεμα των δεκάδων γιγαντιαίων ευκαλύπτων που είναι φυτεμένοι εδώ πάνω από 50 χρόνια εκατέρωθεν του δρόμου εισόδου στο χώρο του Κέντρου μέσα στο καύσωνα και στην καρδιά του καλοκαιριού και η τσιμεντοποίηση διαδρόμων πρόσβασης στο χώρο της προσβάσιμης παραλίας.

Σε ότι αφορά το πρώτο, οι στοιχειώδεις γνώσεις μας κηπουρικής μας κάνουν να ανησυχούμε για την επιβίωση της τόσο δεντροστοιχίας που υποδέχεται κάθε επισκέπτη του χώρου για πολλά χρόνια. Θα μπορέσουν τα δέντρα όταν ελάχιστα φυλλαράκια έχουν απομείνει στους κορμούς τους να έχουν τους απαραίτητους χυμούς για την επόμενη χρονιά;; Η συνεχής επιβουλή για τον συγκεκριμένο χώρο μας υποχρεώνει να είμαστε τουλάχιστον καχύποπτοι.

Για το δεύτερο θέμα όμως της τσιμεντοποίησης των διαδρόμων στο χώρο της παραλίας, που εξυπηρετεί με μεγάλη επιτυχία κύρια κολυμβητές με κινητική αναπηρία και πολλές απορίες έχουμε και άποψη.

Πρώτα από όλα αδυνατούμε να κατανοήσουμε την σκοπιμότητα των εν λόγω έργων, η κυκλοφορία των υπαρχόντων διαδρόμων επαρκούσε και κάλυπτε τις ανάγκες κυρίως των παραθεριστών της παραλίας. Τσιμεντοποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν μόνιμες καταστάσεις που οριοθετούν περιοχές (για ποιο λόγο;) όταν υπάρχουν πληθώρα τεχνικών λύσεων ώστε ανάλογα με τις ανάγκες όπως εξελίσσονται κάθε περίοδο να υπάρχουν και οι κατάλληλες λύσεις. Με την υπάρχουσα διευθέτηση του χώρου περιορίζεται απελπιστικά ο χώρος στάθμευσης και γενικότερα ο τρόπος πρόσβασης ειδικά των τετραπληγικών συναδέλφων. Το έργο εκτελείται στην κυριολεξία «εν κρυπτώ» χωρίς αναγραφή και πληροφόρηση ούτε ποιος το εκτελεί, ούτε φυσικά εάν υπάρχει η αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε ο προϋπολογισμός του, ούτε τίποτα! Τελικά που νομίζουν ότι κυβερνούν κάποιοι στο χωράφι του πατέρα τους;; Ο χώρος του ΚΑΑΠΒ είναι δημόσιος ανήκει στον κάθενα μας και το κράτος έχει θεσπίσει κανόνες για το πώς γίνονται τα δημόσια έργα. Ήμαρτον επιτέλους με την διπλοπροσωπία! Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η εξέδρα των λουομένων ήταν σχεδόν κατεστραμμένη και σύμφωνα με τα λεγόμενα της ηγεσίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων χρειάστηκε σχεδόν να εκβιάσουν για να βρεθούν τα κονδύλια επισκευής της εξέδρας και της λειτουργίας της παραλίας. Τι άλλαξε ξαφνικά; Και ας υποθέσουμε ότι μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα για την ανυπαρξία πολιτικής για την πρόσβαση στις παραλίες, η παραλία του ΚΑΑΠΒ έρχεται να αποτελέσει το άλλοθι , για ποιο λόγο να γίνουν έργα με λάθος τρόπο; Το κύριο πρόβλημα αν ενδιαφέρονται να ξέρουν αυτοί που θα έπρεπε, είναι ο σκιασμός του χώρου, ο δροσισμός περιοχών για τετραπληγικούς και όσους συναδέλφους έχουν αναπνευστικά προβλήματα , σίγουρα ο εξωραϊσμός και η λειτουργία των τουαλετών, διότι δεν επαρκούν οι κινητές – χημικές που ήδη λειτουργούν. Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για το σύνολο των αναπήρων με τρόπο ερασιτεχνικό και αντιεπιστημονικό; Οι σχετικές οδηγίες του Γραφείου Μελετών για Άτομα με Αναπήρια του ΥΠΕΧΩΔΕ πότε επιτέλους θα γίνονται σεβαστές;

Περιμένουμε να δούμε που και πως θα καταλήξει το όλο «εγχείρημα» διότι αγνοούμε που και πως θα καταλήξει και θα επανέλθουμε….


ΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ. Επιτέλους ποιοί θεσμοί λειτουργούν σε αυτό τον τόπο;;

Η παραλία του ΚΑΑΠ-Β
Για να εξηγούμεθα και να μη παρεξηγούμεθα……….

Μεγάλο λάθος να στρωθεί ζωτικός χώρος κίνησης αναπήρων που κινούνται με αμαξίδιο με αδρανή υλικά (γαρμπικοχάλικο), πρόκειται για κακή επιλογή που δεν υπακούει στους νόμους της τέχνης και της επιστήμης.
Δεν μπορεί τέτοια επιλογή σε καμία περίπτωση να αποτελεί μέρος έργου ανάπλασης……
Ο χώρος έχει συγκεκριμένους χρήστες, και το πρώτο πράγμα που κάνεις, πριν κάνεις οποιοδήποτε τροποποίηση του χώρου είναι να συζητήσεις τι γνώμη των χρηστών, που γνωρίζουν, όχι τη γνώμη ανθρώπων που δεν έχουν τεχνική άποψη αλλά μόνο μια παρωχημένη αισθητική γνώμη,
δεν λέμε τυχαία «τίποτα για μας χωρίς εμάς».
Παρόλο που επισημάναμε το τεχνικό ολίσθημα προς κάθε κατεύθυνση,
δυστυχώς έγινε, αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων το λάθος και η σωστή τεχνική λύση.
Ελπίζουμε το λάθος που στοίχισε, να είναι και η απαρχή των συνετών πλέον διαμορφώσεων.
Προτείναμε απ’ αρχής, αφού γίνουν τα κατάλληλα έργα απορροής των υδάτων, να εξευρεθούν στο χώρο σκιερά πάρκιν, να στρωθεί ο χώρος εισόδου με γαρπιλομπετόν και στη συνέχεια με βιομηχανικό δάπεδο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση των αμαξιδίων, άντ’ αυτού προχώρησαν σε λάθος επιλογές ( στην πρόταση μας δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλες προτάσεις για πιο φυσικές λύσεις).
Επειδή θεωρούμε τσιμεντοποίηση ότι δημιουργείται με οπλισμό (σίδηρο) δεν μπορούμε να δεχθούμε τεχνικά τουλάχιστον ότι τα ρείθρα των διαδρόμων και η επίστρωση τους με αντιολισθητικές πλάκες είναι τέτοια.
Το γκαζόν που τοποθετήθηκε σαφώς στέρησε χώρο παρκαρίσματος και κίνησης, η κίνηση με την δημιουργία διαδρόμων αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, ίσως και αναγκαίο, αλλά η έλλειψη πάρκιν συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο.
Ο χώρος περιορίστηκε, με εμφανή αποτελέσματα προσέλευσης των λουομένων , από αρχής ζητήσαμε να ανακτηθεί ο χαμένος χώρος ρίχνοντας τα συρματοπλέγματα δεξιά της εισόδου για την στοιχειώδη αναπλήρωση του, αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γιατί οι σχεδιασμοί και τα κονδύλια είχαν προηγηθεί των σωστών επιλογών, τεχνικά θα έλεγα απερίφραστα, προχειρότητα.
Από άλλη οπτική γωνία η τοποθέτηση του γκαζόν προσθέτει ομορφιά στον περιβάλλοντα χώρο, η συντήρηση του εξοπλισμού της παραλίας μπορώ να πω ότι ήταν αναγκαία, παρεμβάσεις στα μανιτάρια σκίασης και στα ντουζ δεν έβλαψαν κανένα.
Με την ίδια σιγουριά μπορώ να πω ότι ο χρόνος τέλεσης των έργων ήταν λάθος, η σκοπιμότητα ήταν πάνω από την ουσία.
Τέλος Αυγούστου κάνοντας απολογισμό διαπιστώνω την μειωμένη προσέλευση των λουομένων, ιδιαίτερα τον χρόνο τέλεσης των έργων.
Το άνοιγμα της παραλίας στο συμφωνηθέντα χρόνο με την καθυστέρηση τοποθέτησης της υπό επισκευή εξέδρας για μια εβδομάδα.
Την αδυναμία τέλεσης σωστών έργων υποδομής, με συνέχεια.
Την απουσία σε μεγάλο βαθμό συναδέλφων με βαριές αναπηρίες λόγω εμποδίων, ιδιαίτερα έλλειψη χώρου σκιασμένων πάρκιν.
Την καλή διημέρευση στα σπιτάκια όσων έκαναν χρήση, την ύπαρξη ναυαγοσωστών, ανθρώπων που βοηθούσαν στα αναβατόρια, security για την ασφάλεια του χώρου, επαρκείς χημικές τουαλέτες, πολύ καλός εξοπλισμός σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, σχετικά καλή καντίνα για καφέ, σχετικό κλίμα ευφορίας των χρηστών της παραλίας.
Εδώ θα είμαστε, δίνοντας πάντα τον αγώνα τον καλό για την βελτίωση της παραλίας του ΚΑΑΠ-Β και για την συνεχή ύπαρξη της στην χρήση των Κινητικά Αναπήρων.
Και κάτι για να ξεκαθαρίσουμε την ραδιοαρβύλα,
ουδέποτε υπήρξαμε συνεργάτες στον σχεδιασμό,
η Ε.Ο.Κ.Α δεν διαχειρίσθηκε ούτε ένα ευρώ για την λειτουργία της παραλίας,
ουδέποτε συμφωνήσαμε για τον χρόνο τέλεσης των έργων,
ουδέποτε σκύψαμε το κεφάλι πειθήνια σε λάθος επιλογές οποιουδήποτε.
Ουδέποτε ακολουθήσαμε υπόγειες διαδρομές.
Έχουμε και άποψη και γνώμη που την έχουμε καταθέσει σε κάθε αρμόδιο.
Με περηφάνια εκπροσωπούμε τους Κινητικά Αναπήρους και τιμάμε την εμπιστοσύνη τους με συνετές πράξεις.


Σκόνης Νικόλαος
Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α)


2 Comments:

Blogger Y Polychroniou said...

πέραν όλων των άλλων οι τσιμενένιοι διαδρομοι είναι μόνιμες κατασκευές που απαγορεύονται απο την σχετικοί νομοθεσία - εχει γίνει καταγγελία; ο αρμόδιος Δήμος και το Λιμεναρχείο θα τους ξηλώσουν;

6:11 AM  
Blogger gerasimos polis said...

Μου είπαν ότι κάποιο κλιμάκιο που έκανε έλεγχο (εγώ δεν ήμουν εκεί, ούτε και έχω σχέση) τα βρήκα όλα μια χαρά, τι να πει κανείς!!!

12:48 PM  

Post a Comment

<< Home